Stranger Things Tarot

Tässä maailmassa on vain yksi asia, joka saa minut syttymään samalla tavalla kuin tarot-kortit. Kyseessä on tietenkin Stranger Things, jota olen fanittanut intensiivisesti sarjan alkumetreiltä lähtien. Kun sain ensimmäisen kerran kuulla, että kaksi pahinta hyperfiksaationi kohdetta yhdistävät voimansa, saatoin ihan vähän seota. Stranger Things Tarot on samaan aikaan sekä unelmieni täyttymys että asia, josta en osannut koskaan edes unelmoida. Sanomattakin selvää, että ennakkotilasin sen välittömästi. Muutaman viikon käytön jälkeen olen viimein valmis jakamaan ajatuksiani pakasta, joka vaikutti liian hyvältä ollakseen totta.

Stranger Things Tarot
Stranger Things Tarot

Suuri arkana

Suuri arkana noudattaa tuttua kaavaa, eikä korttien nimissä ole otettu taiteellisia vapauksia. Jokaisessa kuvassa nähdään vähintään yksi sarjasta tuttu hahmo, joka on tavalla tai toisella rinnastettu kortin perinteiseen merkitykseen. Useamman kortin kohdalla yhteys jää itselleni hiukan epäselväksi tai se tuntuu kaukaa haetulta, mutta mukana on myös todella osuvia yhdistelmiä. Kuka muka olisi parempi esimerkki Hallitsijasta kuin Hopper?

Stranger Things Tarot
Stranger Things Tarot

Pieni arkana

Pienen arkanan maat on nimetty sarjaa kunnioittaen. Kuvitus on näissä korteissa huomattavasti yksinkertaisempi, sillä ihmishahmojen sijaan pääpaino on maita kuvastavissa esineissä ja asioissa. Muutamia timanttisia hahmokortteja löytyy onneksi näidenkin joukosta.

STRANDS

Strands eli nauhat on omistettu ensimmäisestä tuotantokaudesta tutuille ikonisille valonauhoille. Strands vastaa perinteisen tarot-pakan sauvoja.

SCOOPS

Scoops eli kauhat on kuvitettu tietenkin Scoops Ahoyn jäätelöannoksilla. Mitä suurempi numero, sitä enemmän jäätelöpalloja. Scoops vastaa lantteja.

DICE

Dice eli nopat on saanut inspiraationsa Dungeons & Dragonsista. Noppien sijaan kuvissa nähdään pääasiassa pelinappuloita. Dice vastaa miekkoja.

SPOKES

Spokes eli pinnat on rinnastettu erityisesti pyöräilyyn, mutta mukaan mahtuu muitakin renkaita ja ympyröitä. Spokes vastaa maljoja.

Stranger Things Tarot
Stranger Things Tarot

Mistä pidän erityisesti

Stranger Thingsin sydän on sen hahmot, jotka tuntuvat ihanan aidoilta ja helposti samaistuttavilta sarjan epäluonnollisista olosuhteista huolimatta. Tämä pakka on ylistyslaulu kaikille näille hahmoille, joita me fanit niin kovasti rakastamme. Kuvituksen tyyli on hämmästyttävän realistinen – jokainen hahmo näyttää niin aidosti itseltään, että osan kuvista voisi yhtä hyvin korvata valokuvilla.

Mukaan on nostettu myös aiemmilla tuotantokausilla menehtyneitä hahmoja, mikä varmasti lämmittää monen fanin sydäntä. Kekseliäs Bob on ansainnut paikkansa Maagikkona, Barbaran muistoa kunnioitetaan Kuolema-kortissa ja Six of Spokes on omistettu Alexeille sekä hänen kirsikanmakuiselle jäähilejuomalleen. Myös vahvasti mielipiteitä jakava Billy on antanut kasvonsa Tuomio-kortille, mikä sopii oikeastaan aika hyvin hänen tuomitsevaan luonteeseensa.

Tiedostan, että yhtenä sarjan suurimmista faneista mielipiteeni voi olla hiukan puolueellinen. Olen kuitenkin aidosti sitä mieltä, että tämä on onnistunein tv-sarjaan tai elokuvaan pohjautuva tarot-pakka, johon olen tähän mennessä törmännyt. Suurin kiitos kuuluu tietysti pakan kuvittajalle, Sándor Szalaylle, joka onnistui ikuistamaan hahmot kortteihin näinkin täydellisesti.

Stranger Things Tarot
Stranger Things Tarot

Minkä koen haastavaksi

Tämä saattaa olla vain minun henkilökohtainen mielipiteeni, mutta pienen arkanan maat eivät tunnu tässä pakassa loogisilta. Olisin esimerkiksi liittänyt hyvän mielen söpöt jäätelöpallot ennemmin maljoihin, varsinkin kun King of Scoops on kukapa muukaan kuin Steve Harrington. Vaikka Steve onkin rikkaasta perheestä, en millään pysty näkemään häntä osana lanttien hovia. Ja eikö Spokes pyörineen ja renkaineen olisi sopinut paremmin perinteiseen lanttien symboliikkaan?

Pienen arkanan korttien kuvitukseen olisi myös voinut panostaa huomattavasti enemmän. Mukaan on eksynyt muutamia upeita hahmokortteja, kuten Six of Strands jossa Erica ryömii ilmastointikanavassa. Suurin osa korteista kuitenkin muistuttaa toisiaan, eikä kuvat tuo tulkintaan uutta näkökulmaa tai muutakaan lisäarvoa. Harmillisen moni pakka on suunniteltu tällä tavalla – suureen arkanaan jaksetaan nähdä vaivaa, mutta pienen arkanan kohdalla iskee laiskuus.

Kaikkein kummallisinta on kuitenkin se, että tästä pakasta puuttuu kokonaan Eddie. Mukaan on kuitenkin nostettu muita neljännen tuotantokauden hahmoja, kuten Victor Creel King of Dicen roolissa. Tässä ei yksinkertaisesti ole mitään järkeä. Pakan suunnitteluvaiheessa ei ole tietenkään voitu ennustaa, että Eddie nousee neljännen tuotantokauden kirkkaimmaksi tähdeksi. Oli hänellä kuitenkin huomattavasti suurempi rooli kuin Victorilla. Ja eikö Eddie olisi Dungeon Masterina aika looginen valinta King of Dicen rooliin? Myöskään Vecnaa ei tästä pakasta löydy, vaikka hän olisi täydellinen The Devil.

Stranger Things Tarot
Stranger Things Tarot

Odotukseni olivat luonnollisesti kohtuuttoman korkealla, minkä vuoksi pakan epäloogisuudet ärsyttävät minua. Kyseessä on kuitenkin tuotos, jossa yhdistyy kaksi suurinta intohimoani. Todennäköisesti se ei herätä kasuaalien fanien ja tarot-harrastajien keskuudessa yhtä suuria tunteita ja vahvoja mielipiteitä kuin minussa.

Kaikesta kritiikistä huolimatta olen kuitenkin käyttänyt pakkaa ahkerasti ja muodostanut siihen omanlaisen suhteen. Tulkintatyylini tämän pakan kanssa pohjautuu enemmän Stranger Thingsiin kuin tietämykseeni tarotista. Se on oikeastaan ihan tervetullutta vaihtelua. Suosittelen samaa lähestymistapaa kaikille kokeneille tarot-harrastajille – tällä tavoin pakan epäloogisuuksia on helpompaa sietää.

Jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta tarot-korteista, se voi olla tämän pakan kanssa jopa hyvä asia. Mukana tuleva ohjekirja auttaa onneksi korttien tulkinnassa. Pakkaa myy Suomessa ainakin Adlibris.

Seuraava
Seuraava

True Black Tarot